Måned: oktober 2007

  • Krumme-syndromet

    Krumme-syndromet Af Emil Kirkegaard “Man er som man er, det ka’ ikke laves om man går rundt og ser ud som man gjorde da man kom” Sådan sang Krumme engang. Personligheder har nærmest en hellig status hos nogle mennesker, de er evige og uforanderlige – eller er de? I Alice i Eventyrland kan man læse:…

  • Argument from Morality?

    Argument from Morality? Af Emil Kirkegaard Man hører nogle gange fra teister, at ateister ingenting har at basere en (objektiv/absolut) moral på, da de mangler en Gud. Jeg har fremstillet deres argument således: P1. Der findes en objektiv/absolut moral. P2. Objektiv moral kræver en moralsk lovgiver. C3. Ergo der findes en moralsk lovgiver, kendt som…

  • Den vigtige selvtillid

    Den vigtige selvtillid Af Emil Kirkegaard Jeg oplever, at et stigende antal mennesker lider af mindreværdskomplekser, altså mangel på selvværd. Mangel på selvværd kan have mange psykologiske forklaringer, som næsten alle bunder i en analyse af barndomen. Det er dog ikke mit essays mål, at give en forklaring på hvorfor nogle mennesker mangler selvtillid, men…

  • Viden og tro – hvad er hvad?

    Af Emil Kirkegaard Område et – filosofi og religion Der opstår ofte misforståelser i debatter hvor ordene ‘tro’ og ‘viden’ indgår. Problemet ligger i, at definitionen af ordenen ikke er fastlagt fra starten. Alt efter i hvilket område man diskuterer defineres tro og viden forskelligt. Hvis området er religion eller filosofi, betyder ‘jeg tror’ ofte…

  • Tre psykiske grundlyster?

    Inspiration fra Dale Carnegie – Vind venner, indflydelse og fremgang (fremrangende bog, læs den!). Sigmund Freud hævder at der er kun er to motiver: Kønsdrift og ønsket om at være noget (ofte stort). John Dewey siger, at den dybeste trang i menneskets natur er “ønsket om at være noget betydeligt”. Dale Carnegie siger at der…

  • Evolution og sårbare områder?

    Evolution og sårbare områder? Har du nogensinde undret dig over, hvorfor det gør så ondt at blive ramt i skridtet? Jeg har et gæt, men for at forstå det, skal man kende lidt til evolution. Det vigtigste for evolutionen er at overleve og videre føre de gener man nu har, derfor er det vigtigt at…

  • Æresfølelsen – og hvordan man udnytter den til egen fremgang.

    Æresfølelsen – og hvordan man udnytter den til egen fremgang. Hvad er ære? Alle mennesker har en æresfølelse. Denne følelse kan variere fra kultur til kultur, men i de fleste ældre samfund er æresfølelsen meget stærk, det kan man fx se på verdens muslimer i dag, hos dem florerer handlinger som æresdrab stadig. Æren virker…

  • Biblens Slaraffenland

    Biblens slaraffenland Af Emil Kirkegaard Biblen og lidt af hvert: Da biblen er blevet fejloversat i den danske version (anno 1992) , bruges KJV, som er kendt for at være en meget direkte oversættelse. Opdatering 12-12-2007: Jeg har modtaget kritik af denne artikel der lyder på, at jeg foretager en selektiv bevisførelse ved at benytte…

  • Uærlig argumentation

    Uærlig argumentation Af Emil Kirkegaard Jeg vil her forsøge at vise forskellen mellem overtalelse og overbevisning samt vise et par teknikker, som man uærligt kan bruge til at overtale folk med. Overbevise kontra overtale Lad os først starte med at skelne imellem at overbevise nogen og at overtale nogen. Når man overbeviser nogen, så er…

  • Tro og ingen evidens.

    Tro og ingen evidens. Af Emil Kirkegaard Hvis man har diskuteret tro og/eller religion, så er man næsten med garanti stødt på det, jeg kalder for tro-forsvaret. Det fungerer sådan, at en teist bliver spurgt efter evidens på en påstand, hvorefter teisten forsvarer sig med noget lignende: “Det er tro, ikke viden. Hvis der var…