Nogle blandede tanker om e-bøger og papirbøger.

Fordele og ulemper på punktform

Fordele:

  • Man kan ikke søge i papirbøger.
  • Det er væsentligt lettere at kopiere tekst fra ebøger.
  • Bogryggen yder ikke modstand, som visse paperbacks gør, så man har ikke problemet med at det er svært at læse den inderste centimeter.
  • Bøgerne fylder næsten ikke noget. Mange ebogslæsere kan læse hukommelseskort. Der kan i dag være enorme mængder data på sådanne kort. De kan let dække hele mit bibliotek.
  • Ebøger er billigere eller gratis. Især når copyrightlovene mht. ikke-kommercielt kopiering bliver lavet om.
  • Det bliver lettere at kunne skrive notater i bøgerne.
  • Man kan have tilknyttede lyde.

Ulemper:

  • Ebogslæsere er dyre, men de falder nok i pris med tiden. Den lavere pris på bøger opvejer nok dette.
  • Ebogslæsere kræver strøm, men batterilevetiden er meget lang tid, og batterilevetiden bliver kun bedre i fremtiden.

Man kan ikke søge i papirbøger

Det kan være brugbart når man skal finde et specifikt tal (el.lign.) nævnt på en tidligere side. Nogle gange vil man måske lettere bemærke en inkonsistens, intentionel eller ej, i en historie. Eksempel fra Mænd der hader kvinder:

”[…] Omkring 1970 havde jeg en periode, hvor jeg bare ville være i fred. På det tidspunkt var Martin trådt ind i bestyrelsen, og han måtte overtage mere og mere af min arbejdsbyrde. I 1976 trak jeg mig tilbage, og Martin overtog posten som administrerende direktør. […]” (p. 112)

””Her bor Martin vanger, Harriets bror og administrerende direktør for Vangerkoncernen. Oprindelig lå præstegården på grunden, men bygningen blev delvist ødelagt ved en brand i halvfjerdserne, og Martin opførte villaen i 1978, da han overtog posten som direktør.”” (p. 135)

Der er en mulig inkonsistens mellem disse skriftsteder. Det kommer an på hvordan ”da” skal forstås i det andet skriftsted. Hvis der er tale om et relativt præcist ”på det tidspunkt”, så er der tale om en inkonsistens (det ene sted skriver ’76 det andet ’78). Hvis det er mere upræcist ment, så er de to skriftsteder ganske konsistente.

Det er væsentligt lettere at kopiere tekst fra ebøger

Jeg skriver en del og det er en stor fordel at kunne citere (i.e. ved at kopiere) direkte fra kilden. Det er besværligt med papirbøger hvor jeg er nødt til at skrive det af.

Bøgerne fylder næsten ikke noget

En fordel af at ens bibliotek ikke fylder så meget, er at det er meget lettere at finde sine kilder frem så man kan lave præcise kildehenvisninger. Hvis jeg fx har lånt et bog på biblioteket og senere et halvt år efter får brug for at citere den, så er jeg nødt til at bestille bogen hjem igen (tager tid, især hvis der er kø). Alternativet er at købe alle gode bøger, men det er alt for dyrt (især på SU) og fylder for meget. Problemerne forsvinder når copyrighten til ikke-kommercielt brug fjernes og e-bøger bliver udbredte. Det er en fremtid jeg som intellektuel er meget spændt på!

Før eller siden bliver det muligt at tilgå (enten via hukommelseskort eller via trådløst netværk) samtlige bøger der nogensinde er udgivet elektronisk fra ens ebogslæser. Man kommer forbavsende tæt på at kunne samle store dele af den menneskelige viden.

Ebøger er billigere eller gratis

Når copyrightlovene engang bliver lavet om, så bliver det muligt at tilgå enorme mængder viden gratis. Dette er næsten ikke muligt at overdrive hvor stort et gode dette er for intellektuelle der gerne vil tilegne sig viden. Tænk på når Google Books (el.lign.) kan stoppe med at tænke på copyrightlovene og gøre enorme mængder ebøger bør frit tilgængeligt.

Man kan have tilknyttede lyde

Det kan være meget brugbart ifht. visse emner, at man kan tilknytte en lyd. Tænk på lærebøger til sprogstudier. Jeg opdagede dette da jeg sad og læste en bog om Cut Spelling, et reformforslag til engelsk. Mange af ordene deri kendte jeg ikke, og andre kendte jeg ikke udtalen af. Her ville det være meget gavnligt med lyde. Dette kræver at ebogslæsere har højtalere eller lydudgange. Noget der helt sikkert bliver tilfældet med tiden. På Wikipedia (og andre Wikimedia projekter, især Wiktionary) ser man allerede det allerede, at der er lyde tilknyttet læsestoffet, dog dårligt implementeret.

One Responses

  • Jeg har selv haft en Kindle et års tid. Jeg er super glad for den og kunne ikke forestille mig at gå tilbage til de gammeldags bøger.

Comments are closed.