Nogle tanker om sindsfunktionalisme


Split-brain

Se først denne film:

http://www.youtube.com/watch?v=ZMLzP1VCANo

Det er meget interessant. Jeg er ved at læse Dennett lige nu, som ikke er enig i Gazzaniga’s teori/hypotese om, at en “global” teori bliver samlet et sted i venstre hjernehalvdel (Cartesian Theater). Funktionalisme er en teori om at sindet i en forstand er en funktion af hjernen. Spørgsmålet er hvilke dele (alle?) af hjernen sindet er en funktion af.

Gazzaniga:

There is in fact reason to believe that there are all kinds complex processes going on outside of his conscious awareness of his left half brain. (1:10.)

Gazzaniga ser ud til at implicere, at højrehjernehalvdel ikke er bevidst. (Dette passer med hans teori/hypotese ovenover.) Men hvordan ved han det? Det er jo kun venstre hjernehalvdel der taler for sprogcentret sidder i venstre side. Hans højre hjernehalvdel forstår godt ord, men kan ikke sige at den forstår dem. Den udtrykker sin forståelse gennem tegning. Dette tyder på, at det godt kan lade sig gøre at spørge den om den er bevidst. Hvad ville svaret blive hvis man spurgte højre hjernehalvdel (læste det med det rigtige øje) om den var bevidst? Kunne den tegne et ‘ja’ med venstre hånd?

Søvngængeri og bevidsthed

Læs: http://en.wikipedia.org/wiki/Homicidal_somnambulism

Hvis sindet er en funktion af hjernens meget komplicerede processor, hvordan kan man så gøre de ting som der beskrives i Wikipedia artiklen uden at være bevidst? Vi må huske på hvorfor, at vi tror, at de ikke var bevidste: de sagde det. Dette passer fint overens med at de fx har glemt at de var bevidste. (Orwellian) Spørgsmålet er så om de kan straffes for noget de ikke ved de har gjort og i nogle tilfælde ikke ønsket at gøre.1

1En lidt relateret comic: http://chaospet.com/2008/07/24/96-erasing-guilt/