Selvmordsmetoder


Meta

Denne artikel er inspireret af en samtale med min gode ven, Jens.

Jeg vil kort beskrive nogle kriterier man kan vurdere en selvmordsmetode ud fra følge hvis man overvejer at begå selvmord. Derefter vil jeg diskutere seks selvmordsmetoder ifht. til disse kriterier. Jeg vil ikke diskutere om man bør begå selvmord. Jeg vil ikke diskutere problematikken med at folk faktisk ikke ønsker at begå selvmord, men blot ønsker opmærksomhed.

Kriterier

Hvilke kriterier kunne man tænke sig at vælge selvmordsmetode efter?

Hvis man fx er en normal gammel person der ikke ønsker at leve mere, så ønsker man formentlig også, at der skal være et minimalt oprydningsarbejde med liget samt minimale traumer hos den/de personer der finder en.

Hvis man derimod er ligeglad med andre eller ønsker at irritere nogen med livet som indsats, så kan man ønske at maksimere oprydningsarbejdet.

Der kan være ønsker om at det skal være praktisk; Hvor let er det at begå selvmord med metode M? Kan man let anskaffe sig de ting man skal bruge for at udføre selvmordet? Eller bliver man opdaget før man når det? Der er ønsker om hvad der skal blive af ens lig; Skal det doneres til forskning?; Skal det begraves?

Der kan være ønsker om, at man ikke skal have tid til ombestemme sig. Der kan være ønsker om, at man ikke skal føle smerte ved udførelsen af metoden, og der er ønsker om, at opleve noget i den sidste tid, især ting man ellers ikke ville kunne opleve.

Kriterieoversigt:

a) Oprydningsarbejde-

b) Traume-

c) Praktiskheds-

d) Ligs-

e) Ombestemmesigs-

f) Smerte-

g) Opdagelses-

h) Oplevelseskriterierne.

Hvis man har analyseret de forskellige metoder og analyseret eller er blevet opmærksom på sine egne præferencer, så kan man vælge en god relativt til en metode til at begå selvmord.

Metodeoversigt

Jeg har tænkt mig at analysere nedenstående ofte anvendte metoder. Det er muligt at gå mere i detaljer, men jeg har søger blot at give et overblik:

1. At skyde sig selv

2. Hængning

3. Piller

4. Ekstrem”sport”

5. Skære i sig selv

6. Druknedød

At skyde sig selv

Jeg vil kun diskutere det at skyde sig selv i hovedet. Der er andre implikationer hvis man skyder sig andre steder.

a) Det vil formentlig svine en del at skyde sig selv. Der kan flyve blod langt væk i den retning man skyder i. Man kunne tro, at det ville hjælpe at skyde sig selv i havet, da blodet således ikke ligger og flyder, men ens lig kan flyde op på en strand hvor der kan være børn.

b) Jeg forestiller mig, at det ville være en ubehagelig oplevelse at finde et lig hvor hovedet er skudt i stykker. Medmindre at man skyder sig selv et sted hvor liget ikke bliver opdaget. Hvis man skyder sig selv et sted hvor liget bliver opdaget så er der sandsynligvis store traumer forbundet med opdagelsen af liget. En ide er dog at skyde sig selv ude på en båd og falde i et hajfyldt hav. Der vil ikke være nogen traumeeffekt med denne løsning, men den er upraktisk da den kræver en båd etc.

c) Der kan være praktiske problemer med at skaffe et skydevåben. Specifikt så er der en chance for at man bliver opdaget i at købe dem.

d) Et skudsår i hovedet vil ens familie/venner til en begravelse nok finde stødende. Omvendt, så er kroppen velbevaret ved at man blot skyder sig selv i hovedet. Dette gør det let at udnytte organerne. En ide er at skyde sig selv i hovedet på et sygehus, således at organerne er friske. Hvis man er uheldig, så lykkedes det dem at redde en. Det anbefales derfor, at hvis man vil gøre således, så bør man vælge et ordentligt våben, som fx en shotgun.

e) Det er ikke muligt at ombestemme sig midt i udførelsen af selvmordet.

f) Ved at skyde sig selv i hovedet, så ophører man med at være bevidst med det samme og der er derfor ingen smerter forbundet med denne metode.

g) Det går hurtigt at skyde sig selv, så man bliver nok ikke opdaget midt i udførelsen og derfor bliver man nok heller ikke forstyrret.

h) Da man dør med det samme, så når man ikke at opleve noget specielt. Alternativt kan man skyde nogle andre menneske først og slutte af med at skyde sig selv. Mange ser ud til at vælge denne løsning1, men det er måske blot for at undgå fængsel efter en række mord.

Hængning

a) Der er ikke meget oprydningsarbejde mht. hængning. Personen bliver kvalt og der kommer ikke noget blod på gulvet.

b) Hvordan opleves det, at finde en person der har hængt sig selv? Formentlig er det en ubehagelig oplevelse. Især hvis det er et familiemedlem der finder personen. Dette bliver derfor typisk brugt i film af samme grund; Der er en stor traumaeffekt.

c) Det er forholdsvis let at hænge sig selv. Det kræver blot et reb, muligvis en knude, noget at binde det fast i højt oppe og måske en genstand man kan stå på der kan vælte. Alle disse ting er lette at skaffe.

d) At hænge sig selv beskadiger muligvis halsen en smule, men dette kan dækkes med tøj, så det er kun et mindre problem ved en evt. begravelse. At hænge sig selv beskadiger ikke resten af kroppen som derfor godt kan genbruges.

e) Det tager lidt tid at hænge sig selv, så man har tid til at nå at ombestemme sig. Men det er nok for sent at gøre noget ved det, alt efter præcis hvordan man gjorde.

f) De fleste mener, at det gør ondt at blive kvalt. Hvis man dog bliver seksuelt ophidset af at kvæles så er denne løsning særlig god.

g) Det tager ikke speciel lang tid, at hænge sig selv, men opsætningen kan tage lidt tid. Der er en lav risiko for at blive opdaget mens man forbereder hængningen eller er ved at blive hængt.

h) Der er næppe nogen spændende oplevelse forbundet med at hænge sig selv.

Piller

Her tænker jeg på piller der gør, at man sover ind eller lign.; Altså ikke piller der først giver opkast eller lign.

a) Personen er blot sovet ind. Det er let at flytte personen. Der er ikke noget oprydningsarbejde udover det.

b) At finde en person der er sovet ind er den mest skånsomme opdagelse af en død jeg kan forestille mig.

c) Det er forholdsvis let, at købe en stor mængde piller, fx sovepiller, derefter og tage dem. Metoden er derfor meget praktisk.

d) Kroppen vil ikke tage synlig skade af, at man dør ved at sove ind. Igen er dette en meget skånsom løsning.

e) Der går lang tid fra da man har taget pillerne til at man dør. I denne tid har man masser af tid til at ombestemme sig. Man kan måske forsøge at brække pillerne op hvis man ombestemmer sig. Jeg ved ikke hvor godt det vil virke.

f) Der er ingen smerte forbundet med denne metode.

g) Medmindre, at man stiller pilleglasset frem og gør det midt om dagen eller lign., så er der en lav risiko for at blive opdaget.

h) Det vil sket ikke give nogen oplevelse, da man sover.

Ekstrem “sport”

Med ekstrem “sport” mener jeg fx at hoppe ud fra et fly uden faldskærm eller at hoppe ud fra et højhus.

a) Hvis man gør det i en by eller ind over en by, så er der et stort oprydningsarbejde forbundet med metoden, da kroppen ødelægges ved at ramme jorden eller lign. med stor hastighed.

b) Hvis man gør det i en by eller ind over en by og gør det midt om dagen eller på et travlt sted, så vil dette have en stor traumeeffekt.

c) Mange større byer har forsøgt at sikre sig mod at folk hopper ud fra højhusene, så dette bliver nok lidt vanskeligt hvis man vil hoppe ud fra et højt hus. Det bliver dyrt at leje en flyvemaskine til at flyve en ind over en by og hoppe ud uden faldskærm. Især hvis man skal bruge en pilot. Tilmed bliver det besværligt hvis man ikke vil opdages af piloten.

d) Fald fra en sådan stor højde vil nok ødelægge kroppen i en betydelig grad. Dette gør, at den er uegnet til at ligge i en åben kiste bagefter. Der er nok heller ikke muligt at genbruge organerne da de nok er blevet ødelagt ved sammenstødet med jorden eller lign.

e) Man har nogle få sekunder til at tænke i luften, men der er intet man kan gøre ved det, medmindre at man har en faldskærm med. Hvis man ikke ombestemmer sig, så lader man blot være med at slå den ud. Udover det, så har man formentlig også for travlt med at skrige.

f) Hvis man har valgt et højt nok sted, så dør man det øjeblik man rammer overfladen og der er derfor ingen oplevelse af smerte forbundet med denne metode.

g) Alt efter hvordan man specifikt gør, så varierer risikoen for at blive opdaget. Hvis man vælger flyvemetoden er risikoen særlig stor. Hvis man hopper ud fra et højt hus, så er risikoen lille, medmindre at man tager sig god tid; i.e. står på kanten og tænker.

h) Det vil give en stor rus at falde i den fri luft og mærke tyngdekræftens fulde styrke; Den ultimative tivolitur.

Skære i sig selv

Her tænker jeg på, at bruge en kniv til at skære en blodåre op, fx halspulsåren.

a) Pga. blodet vil der være et stort oprydningsarbejde.

b) Pga. blodet vil der være en rigtig stor traumeeffekt på opdageren/-ne. Dette blive forstærket af, at mange får det dårligt af at se blod.

c) Det er let at skaffe en stor kniv, men det er svært at skære i sig selv pga. den store smerte forbundet dermed.

d) Det er formentlig let for en kirurg at sy en sammen således, at man kan vises i en åben kiste. De indre organer bliver ikke stødt eller lign., men kan måske tage skade af blodmangel.

e) Det tager lidt tid at bløde ihjel. I denne tid har man formentlig store smerter og har tid nok til at kunne ombestemme sig. Hvis man vælger halspulsåren er det meget sandsynligt for sent, at ombestemme sig.

f) Det gør ondt at skære i sig selv. Man kan måske kombinere denne metode med smertestillende medicin.

g) Hvis man tager halspulsåremetoden så tager det ikke særlig lang tid at bløde ihjel ifht. at man skulle blive opdaget og reddet. Der er en lav risiko for ditto.

h) Hvis man kan lide at se på store mængder blod, så vil der være en positiv oplevelse i forbundet med dette. Omvendt, hvis man ikke kan lide at se på blod, så vil der være en dårlig oplevelse forbundet med dette.

Druknedød

Der er en række muligheder for at drukne sig selv. Fx kan man hoppe ud et sted hvor man ikke kan bunde og blot lade være med at svømme, man kan binde sig selv fast til noget tungt og lade sig trække ned på bunden etc.

a) Hvis man fx gør det i et badekar og der går lang tid inden at nogen opdager en, så vil kroppen blive opløst i vandet og det vil derfor kræve en slamsuger at rydde op. Alternativt, hvis man gør det i havet, så skyller man evt. blot op på en strand et sted hvor der derefter bliver nødvendigt at flytte en fra. Hvis man vælger et hajfyldt hav, så er der ikke noget oprydningsarbejde.

b) Hvis man vælger badekaret, så vil det give en stor traumatisk effekt på den der finder en. Det er af samme grund typisk brugt i film. Hvis man vælger hajhav varianten, så er der ingen traumaeffekt, da ingen opdager kroppen. Man kan vælge en svømmehal for at få en maksimal traumeeffekt, dog risikerer man at blive opdaget/reddet af en livredder.

c) Mange mennesker har adgang til et badekar, så dette er praktisk. De fleste har adgang til et hav eller en sø. Men det er nok de færreste der har adgang til et havfyldt hav.

d) Hvis der pga. et hajfyldt hav slet ikke er noget lig, så kan det ikke fremvises. Hvis liget har ligget længe i vandet, så er det både opløst og derfor uegnet til at blive fremvist og organerne er uanvendelige.

e) Alt efter variationen, er der forskellige muligheder for at ombestemme sig. Gør man det i badekarret, så er det let at ombestemme sig og man skal blot rejse sig op. Gør man det ved at binde sig fast til noget tungt er der ingen mulighed for at gøre noget ved det. Gør man det ved at undlade at svømme, så kan man måske stadig nå at svømme op til overfladen.

f) Hvis man dykker for hurtigt, så kan trommehinden sprænge og dette giver en stor smerte for personen. Dette er relevant for ‘bundet fast til noget tungt’-versionen.

g) Gør man det alene i et stort hav er risikoen for at blive opdaget og reddet næsten nul. I svømmehallen eller tættere på stranden (hvor nogen måske ser en) er den større.

h) Det er formentlig en meget ubehagelig oplevelse at drukne. De fleste har prøvet at få en smule vand i lungerne og mener at det er meget ubehageligt.

1Specifikt tænker jeg på de mennesker der beslutter sig for at skyde løs på en uddannelsesinstitution.