Musiksmagsteori –


Subjektiviteten forklaret matematisk

Af Emil Kirkegaard

De fleste mennesker har nogle genrer af musik, som de bedre kan lide end andre. Dette fænomen vil jeg give en mulig forklaring på.

Lad os forestille os en skala fra -100 til 100 på et koordinatsystem. Jo tættere på 100 (perfekt) som sangen ligger, jo bedre kan en given person lide den. Jo tættere på -100 (anti-perfekt), jo mere hader personen sangen. 0 angiver en neutral eller ingen holdning til en given sang.

Alle genrer har en konstantværdi forbundet med dem, denne konstant kan være negativ eller positiv, alt efter hvad personen synes om musikken i den genre generelt. Endvidere har alle sange en værdi, som ligeledes kan være positiv eller negativ. I enhver given kategori, vil man finde få rigtig gode sange, lidt flere sange som er næsten lige så gode etc.

Alle personer har sine egne konstantværdier overfor alle genrer de er bekendt med, samt en værdi svarende til alle sange, de er bekendt med. Således kan en sangs værdi beregnes: G + S = V, hvor G er genrekonstanten, S er sangkonstanten og V er den totale værdi af sangen. Den totale værdi af en sang kan ikke overstige 100 eller blive mindre end -100.

Grafer

På grafen ses et eksempel. Den grønne funktion er her rock genren, mens at den røde er opera genren. Det er tydeligt at se, at denne person bedre kan lide rock, da den grønne funktion når op til maksimum og den røde næsten kun når til 55 på y-skalaen. Helt i toppen ligger de sange, som personen bedst kan lide af genren rock.

Disse sange er næsten perfekte i forhold til personen, mens at de fleste sange i den røde kun blot kan lides, og at en stor mængde af sangene hades.

Alle sange inden for en genre ligger inden i den runde cirkel. Der er flest gennemsnits sange, få virkelig gode sange og få meget ringe sange.

Funktionerne behøver ikke, at være ens af udseende, sådan som det er tilfældet her med den grønne og røde, det kunne sagtens tænkes, at en genre er mere tyndt fordelt end de er her. Fx er jeg ikke meget for opera selv, jeg hader direkte det meste opera, men jeg kan godt lide nogle få numre. Derfor ville min smag kunne gengives ca. som en cirkel med en meget tynd spids foroven.

Denne model til at videnskabeliggøre musiksmag kunne muligvis anvendes til andre subjektive ting, såsom mad, hvor genrer bliver skiftet ud med noget relevant. Graferne er tegnet i Graph og kan hentes her, programmet kan hentes her (freeware).