Når man sidder på Roskilde så kan man godt gå hen og kede sig lidt. Især hvis der er 28 grader og ikke meget skygge i ens lejr, og man ikke har andet at lave end at vente til senere på dagen hvor der er mindre varmt.

Her er det et ideelt tidspunkt at stene alt muligt, og det er netop hvad jeg har gjort. Det skete nemlig at en i min camp – Camp AFK (alternativt camp /b/) – brugte udtrykket ”x er ikke den skarpeste kniv i skuffen. Derefter blev der konkurrence i at finde på andre versioner af samme underliggende betydning. Dette deltog jeg naturligvis i. Men det var ikke nok for en sprogfilosofi som mig, så jeg begyndte at analysere udtrykket for at finde frem til den præcise struktur. Resultatet kan ses herunder.

Form: S er ikke den P-superlativ X i område-bestemt O.

Hvor S er et subjekt, X er en vilkårlig konkret genstand, P er en egenskab som X kan have og som er god for X at have, O er et område hvor X ofte befinder sig. Superlativ angiver at egenskaben skal være i superlativ (stærkeste, sygeste etc.). Bestemt angiver at navneordet skal være i bestemt form. (Huset, bilen etc.).

Eksempler

  1. Morten er ikke den skarpeste kniv i skuffen.

Analyse: S er Morten, P er skarp, X er kniv, O er skuffe.

  1. Hans er ikke den stiveste pik i saunaen.

Analyse: Hans er S, P er stiv, X er pik, O er sauna. Det er åbenbart normal at have en stiv pik i saunaen.

  1. Peter er ikke den hurtigste knallert på havnen.

Analyse: S er Peter, P er hurtig, X er knallert, O er havn.

  1. Det er ikke den koldeste øl i kassen. (Roskilde varianten.)

Analyse: S er den (som refererer til en øl, men det ville lyde dumt at sige øl to gange, så man siger den i stedet), P er kold, X er øl, O er kasse.

Notat

Det bemærkes at området ikke altid passer med formlen, men jeg skønner at det passede dengang hvor udtrykket blev populært. Siden hen er det bare blevet i sproget selvom det ikke længere refererer til noget virkeligt. Dette er hvad man kaldet dødt billedsprog/metafor.