Man hører ofte meget negativ kritik af Vista fra de fleste mennesker, men jeg generelt ikke tror meget på hvad flertallet af ikke-eksperter siger om noget. Jeg har derfor installeret Vista på min stationær for at se om det virkelig er så slemt som jeg havde hørt at det var. Denne artikel indeholder mine tanker om det.

Min stationær:

CPU: Intel Core 2 Duo E6750 2.66 GHz

MB: Asus P5K-SE

RAM: 2x 2 GB A-DATA 800 MHz DDR-II

GPU: Gainward Nvidia 8800GT 512 MB

OS: Vista Ultimate 64-bit

Min bærbar:

Fujitsu Siemens Amilo Xa 2528

CPU: AMD Turion 64 X2 1.8 GHz

RAM: 2 GB

GPU: Nvidia 8600M GS

OS: Vista Home Premium 32-bit

Kompatibilitet

Et typisk kritik af Vista, er, at det ikke er særlig kompatibelt med forskellige programmer. Dette har jeg nu ikke oplevet meget af selvom jeg kører Vista. Heller ikke min 64-bit installation af Vista havde uløselige problemer. Det største problem jeg kom ud for, var at jeg skulle hente nyt software til min printer. Derudover har der været nogle småproblemer med at få shell extentions til at fungere, men det er ikke noget stort problem.1

Frysning

Alt-tab er en dejlig egenskab der lader brugeren skifte mellem forskellige åbne programmer. Nogle gange når man spiller eller bruger et fuldskærmsprogram, så fryser det (”crasher”). I XP sker det nogle gange at man ikke kan komme ud af et frossent program med alt+tab eller ctrl+alt+delete, men i Vista, både 32 og 64-bit, har jeg aldrig haft dette problem.

Hurtighed

Vista er angiveligt meget langsomt. Jeg har ikke lagt mærke til nogle store forskelle i opstartstiderne, men det kan godt være at der er nogle. Men det er ikke vigtigt for mig da min computer for det meste står tændt alligevel eller står i stand by hvis det er bærbaren. Jeg har heller ikke haft de store problemer med at computeren blev langsommere af at installere Vista. Dette er formentlig fordi at jeg har nogle relativt gode computere.

Lydhåndtering

Vista har en indbygget lydstyring til hvert enkelt program. Det har XP ikke. Du husker måske irritationen over at man ikke kunne tage lyden af en eller anden hjemmeside, uden samtidig at pause sit musik. Måske har du haft samme oplevelse med et lille spil eller lign. hvor man ikke kunne tage lyden af. Dette er frustrerende. Dette problem har man ikke med Vista, da du blot kan mute eller skrue ned for det program du ikke gider høre på.

Nogle programmer vil du måske gerne have lyden fra, men gider ikke gå ind i programmets indstillinger pga. dårligt interface. Med Vista så kan du let styre programmets lyd ude i Windows. Tænk på at du kan skrue ned for de irriterende Windows ”PING”, ”DONG”-lyde.

Dette er endnu mere aktuelt når man har et anlæg til computeren. Windows lyde er typisk meget høje og det er ikke godt for højtalerne hvis der pludseligt kommer en sådan høj tone.

Mappenavigation

Vista har en lidt anderledes mappenavigation end XP. Det er lettere at komme tilbage til en tidligere mappe i Vista uden at skulle bruge stifinder, da adressebaren er inddelt i sektioner der kan klikkes på. Dette er dejligt. Dog er det irriterende at backspace ikke længere går et niveau op (eller ud) som den gjorde i XP, men i stedet går tilbage til hvor man nu var før. Jeg savner min et niveau op knap.

Netværk

Vista kan rent faktisk finde ting på ens netværk hvis man går ind i netværk. Dette kan XP ikke. Således er man fri for at skulle huske hvilken IP eller navn ens forskellige computere har.

Plads

Vista fylder relativt meget, men da jeg har afsat 40 GB til mit systemdrev (af min 500 GB intern), så er dette ikke noget problem. Hvis man har en meget lille harddisk, så er det vel et problem. Mit systemdrev har i øjeblikket 7 GB fri plads, dog er det ikke kun Windows der bruger pladsen men også andre programmer som ikke er spil.

Overdrevet sikkerhed

En irriterende funktion ved Vista er en pop-up meddelelse der kommer frem hver gang vil ændre et eller andet. Nogle tror fejlagtigt at man ikke kan slå denne fra. Det var det første jeg gjorde ved min Vista installation, ellers ville jeg skulle trykke en masse gange mens jeg installerede drivere.

Konklusion

Så givet det ovenstående, så forstår jeg ikke hvorfor at man ikke installerer Vista hvis man har en nyere computer. Jeg ved heller ikke hvorfor at folk tror at Vista er så dårligt. En teori er at de aldrig har undersøgt det og bare har accepteret deres venner og bekendtes ord for at det er ringe. Ad popoulum lever i bedste velgående.

1Det er de muligheder der kommer frem når man højreklikker på en fil i Windows. Problemet er at mit RAR program ikke understøtter 64-bit på andet end beta niveau.