Når man siger alfabetet, så siger man alle bogstaverne i alfabetet i en bestemt rækkefølge. Når man siger en vokal, så udtales den blot som vokalen selv. Når man siger en konsonant, så bruger man en vokal til at gøre det med. Man kan ikke udtale konsonanter uden en vokal. (Bortset måske fra bogstavet s.)

Her ses udtalen af det danske alfabet. Jeg har ikke kopieret det fra noget sted, men blot taget det fra hukommelsen som en indfødt dansker. Jeg burde lære at bruge det internationale fonetiske alfabet (IPA), så jeg kan skrive udtalen mere præcist.

Det er ikke overraskende at der ikke ser ud til at være noget system for hvordan en konsonant skal udtales.

Bogstav Type Udtale
a konsonant (k) a
b k be
c k se
d k de
e Vokal (v) e
f k æf
g k ge
h k
i v i
j k jod1
k k
l k æl
m k æm
n k æn
o v o
p k pe
q k ku
r k er2
s k æs
t k te
u v u
v k ve
w k dobbelt ve
x k æks
y v y
z k set
æ v æ
ø v ø
å v å

1Udtales ikke som i grundstoffet jod, men som bogstavet o i odder.

2Ikke samme lyd som bogstavet e i de andre udtalelser.