Hvordan kan man andet end elske en bog der begynder med at skrive:

Få læsere gider læse bøger som er længere end absolut nødvendigt. Jeg har gjort mig umage for at denne bog ikke skulle blive for lang, men nogle vil måske alligevel synes at den er for lang (og andre måske at den er for kort). Derfor er her en ultrakort udgave af bogen i form af tre råd som du skal følge i den rækkefølge de står i. (s. 11)

Rådene er:

 1. Find ud af hvad du vil med dit liv, fx hvilket arbejde du vil have.
 2. Find ud af hvilke mennesker der er de vigtigste for at du kan nå det du vil.
 3. Brug din tid og energi på at få en positiv kontakt til netop disse mennesker. (Ibid.)

Det lyder på en måde nemt ikke sandt? Af uvisse årsager kan vi mennesker godt lide, at alting bliver nævnt i 3’ere, Men det, selvfølgelig, ikke så let i praksis. 1’eren ser ud til at volde de fleste mennesker i verden eksistentielle problemer.

Bogen, som handler om netværk, starter naturligvis med at forklare hvad et netværk er og hvad det kan bruges til. Det etiske grundlag for networking (netværking lyder underligt), er den gyldne regel / det kategoriske imperativ. Eller, som det ultrakort hedder, “noget for noget”-princippet.

Omvendt set, så er bogen en lang ignorering af det praktiske imperativ om ikke kun at benytte et mennesker som et middel. Denne bog prædiker at man bør benytte andre som et middel. Forfatteren er fremsynet og ved at han vil få kommentarer for en sådan ytring, derfor forsvarer han sig i fiktive dialoger.

If. bogen er grundloven for netværk:

 1. Noget for noget: Den ene tjeneste er den anden værd.
 2. Hver gang der udveksles tjenester, styrkes netværket.
 3. Rettidig omhu: Enhver i netværket gar pligt til uopfordret at udføre tjenester som gavner en anden i netværket. Enhver i netværket har ret til at få hurtig og effektiv hjælp, når han eller hun beder om det.
 4. Gør det du gør, ordentligt, og lad resten ligge: Gå kun ind i netværk, hvor dum vil yde 100%. Udfør kun tjenester hvor du kan yde mere end modtageren forventer.
 5. Fortrolighed: Netværkets forretninger rager ikke udenforstående.(s. 26)

Forfatteren bemærker også, at selvom man måske ikke kan lide princippet bag networking, så får det ikke networking til at forsvinde. Det eneste man får ud af det, er at man ikke selv bruger networking, i.e. ens magt vil forblive lille.

Han gør sig også klart, at han ikke er fortaler for en total kynisk forståelse af forhold, og skriver:

Du må aldrig networke på måder, som gør at du ikke kan holde ud at være sammen med dig selv. Du er altid selv den vigtigste person at have i dit netværk.(s. 44)

Han gør op med troen på, at det offentlige kan klare alle ens problemer. Muligvis kan det offentlige godt klare de fleste problemer, men hvorfor ikke klare dem hurtigere og bedre vha. et netværk? Han skriver:

Godt råd til alle regelfundamentalister

Hold straks op med din fanatiske tro på de officielle systemer. Du må indse netværkets betydning. Du skal omgående gå i gang med at bygge netværk ind blandt de administrative, som hidtil har holdt dig ude fra det væsentlige.

Det er ikke bare en vej frem. Det er den eneste vej frem.(s. 41)

Kjøller bemærker, at det er en god ide, at indøve sig en ‘elevatortale’. En kort tale på 30-60 som fortæller ‘hvad du er for en, hvad du kan og hvad du er ude efter’ (s. 109) Han giver et diagram over de ting man skal have med, samt eksempler. Jeg vil nøjes med at nævne de ting man skal have med her:

 1. Hvem og hvad du er.
  1. Dit navn.
  2. Dit arbejde, jobbetegnelse etc.
  3. Din uddannelse.
 2. Dine styrker.
  1. Færdigheder.
  2. Ekspertiser.
  3. Personlige kvaliteter.
  4. Hvad du har udrettet.
 3. Hvad du er ude efter.

Jeg har skrevet min elevatortale her:

Jeg hedder Emil Kirkegaard. Jeg studerer p.t. på Viborg Tekniske Gymnasium. Jeg er en belært person, og har en stor viden om mange emner. Jeg er god til at formulere mig både på skrift og i tale, og jeg er en naturlig leder, som automatisk tager ansvar for en gruppes præstation. Jeg har en hjemmeside som jeg udgiver mine tekster på. Mine tekster omhandler oftest filosofiske overvejelser. Jeg har ca. 1500 og stadigt stigende besøg om måneden. Jeg ønsker at uddanne mig som molekylærbiolog og at skrive bøger om bl.a. filosofiske emner.

Jeg kunne blive ved med at opsummere bogen her, men det ville være at gøre Kjøller en bjørnetjeneste. Hans bog er allerede kort og præcis og ikke fuldt med ligegyldige passager. Derfor er bogen nærmest irreducerbar. Jeg kan kun anbefale dig selv at læse bogen, og hvis du elsker konkret filosofi, som jeg, så vil du elske denne bog. Bogens samlede længde er omtrent 250 sider, og kan p.t. købes for 99 kr. inkl. forsendelse på saxo.dk. God læselyst!