Forleden postede jeg noget statistik fra Starcraft 2 (=SC2). Tallene viser en tydelig mer-repræsentation af Terran jo længere mod tops man kommer. Spørgsmålet er så om man på baggrund af dette kan slutte sig til noget brugbart om balancen i spillet? Mange mener at det viser at Terran er OP (over-powered) samt at Zerg er UP (under-powered). Men det følger ikke logisk set fra tallene. Nogle flere præmisser er nødvendige for at have en gyldigt argument.

Et simpelt princip er:

BP1a.1 For alle racer, hvis en race er mere repræsenteret i top 200 end ca. 1/n (hvor n er antallet af racer), så er den race OP.

Og den negative version:

BP1b. For alle racer, hvis en race er mindre repræsenteret i top 200 end ca. 1/n (hvor n er antallet af racer), så er den race UP.

Og den neutrale version:

BP1c. For alle racer, hvis en race er repræsenteret i top 200 med ca. 1/n (hvor n er antallet af racer), så er den race balanceret.

Men disse principper er falske. Det kan man indse ved at tænke på at hvis stort set alle spillere spillede en bestemt race (fordi at spillestilen tiltaler dem el. lign.), så er det jo derfor at denne race er mer-repræsenteret i top 200 (eller stort set hvilken som top n man kikker på) og ikke nødvendigvis fordi at denne race er OP. (Begge dele kan dog være tilfældet.)

Reviderede versioner af ovenstående er således:

BP2a. For alle racer, hvis en race er mere repræsenteret i top 200 end ca. x (hvor x er forholdet af spillere der spiller racen), så er den race OP.

BP2b. For alle racer, hvis en race er mindre repræsenteret i top 200 end ca. x (hvor x er forholdet af spillere der spiller racen), så er den race UP.

BP2c. For alle racer, hvis en race er repræsenteret i top 200 med ca. x (hvor x er forholdet af spillere der spiller racen), så er den race balanceret.

Disse er heller ikke sande men de er væsentligt ‘tættere på’2 end BP1x. Fx kunne det være tilfældet at en race er de gode spilleres favorit men ikke fordi at den er bedre, men blot fordi at spillestilen tiltaler dem mere end spillestilen for de andre racer. Hvis dette er tilfældet, så vil man igen se en mer-repræsentation af en race i top 200.

Så hvordan står situationen faktisk til i SC2? Jeg ved det ikke for jeg kender ikke til nogen tal der viser hvad den globale fordeling er mellem racerne, og uden denne kan man ikke vha. den omtalte statistik og BP2x slutte sig til noget relevant om balanceringen i SC2. Hvis nogen finder en måde at finde ud af det på, så må de gerne kontakte mig.

Noter

1Balancerings-princip

2dvs. at de udtrykker sammenhænge som er stærkere end dem udtrykt af BP1x