Indeterminisme := Troen på, at mindst en begivenhed ingen årsag har.

Hvis et fænomen er indeterministisk, så har det ingen årsag.

Determinisme := Troen på, at alle begivenheder har en årsag.

Hvis et fænomen er deterministisk, så har det mindst en årsag.

Givet at man aldrig kan få sikkerhed om sandheden af nogen af ovenstående. Givet at hvis man tror at et fænomen er indeterministisk, så vil man stoppe med at lede efter en årsag. Hvis man accepterer en indeterministisk holdning ifht. til fænomen F, så følger det, at hvis man tror, at fænomen F er indeterministisk, så vil man ikke lede efter en årsag til fænomen F. Man da man ikke kan være sikker på at indeterminisme er korrekt ifht. fænomen F, så kan det være at det blot er en (eller flere) hidtil uopdaget årsag(er).

Omvendt. Hvis man antager determinisme ifht. fænomen F, selvom det virker indeterministisk, så kan man opdage en årsag og blive klogere. Til gengæld kan spilde resurser på at lede efter en årsag til et indeterministisk fænomen. Spørgsmålet er om en potentiel ny viden ikke vejer tungere end at man måske kan lede forgæves?

Skematisk oversigt over værdi:

DF := deterministisk fænomen.

IF := indeterministisk fænomen.

DH := deterministisk holdning ifht. fænomenet.

IH := indeterministisk holdning ifht. fænomenet.

Skema:

Skema over holdning og konsekvens.