Jeg nævnte overfor min nye nabo, Signe, at IQ tests består af alle mulige forskellige tests, og at alle disse måler det samme i større eller mindre grad. Det virker således på sin plads at skrive lidt om på dansk. Mig bekendt findes der intet godt læsestof om emnet på dansk, et hul jeg kan hjælpe med at fylde.

Den positive manifold

Det faktum at alle brugbare mentale tests lavet indtil videre korrelerer positivt med hinanden kaldes for “den positive manifold”. Nedenfor ses et eksempel fra:

Som det kan ses, så korrelerer alle 29 forskellige tests positivt med hinanden, og de er meget forskellige. Men der findes endnu mere forskelligartede tests som også korrelerer positivt.
Forskellige tests
I Jensen, Arthur R. “Bias in mental testing.” (1980) kapitel 5 kaldet “Varieties of Mental Test Items” findes en et stort antal beskrivelser af forskellige tests man har brugt. Nedenfor har jeg indsat en nogle udrag fra bogen i billedform.
Wechsler (WAIS) testen består af følgende:
Men man kan bruge alle mulige forskellige tests, fx: