Lige en reminder til ateister om ikke at blive for selvhøjtidelige. Teister har en masse dumme ideer som bliver slynget rundt hele tiden, men det har ateister også. Her er to der har irriteret mig et stykke tid.

Ateisme har ingen bevisbyrde

Denne er meget typisk. Jeg indrømmer selv at være faldet i den tidligere i min udvikling. Det lyder næsten for godt til at være sandt at man slet ingen bevisbyrde har som ateist, man skal blot vise at teistens argumenter er elendige, så har man “vundet” diskussionen. Grundene til at dette mem ikke bliver udslettet er at, teisterne ikke ser ud til at stille spørgsmålstegn ved det og at dem som bruger det ikke forstår sig på de mere præcise betydninger af ateisme. Med det mener jeg, at der er negativ og positiv ateisme; mangel på tro og tro på ikke-gud. Den sidste af disse har en bevisbyrde da det er en påstand.

Hertil følger et andet underligt mem, at negative påstande ikke kan bevises og derfor ikke bør bevises. Selv hvis det var sandt, at de ikke kunne bevises, så følger det ikke at de derfor ingen bevisbyrde har.

Ateister er klogere end religiøse

Ateister læser dette og føler sig pludseligt som overmennesker som ser igennem verdens største løgn. Mens at den sidste er korrekt, så betyder det ikke, at de ikke kan lave fejl i deres ræsonnering og at alle ideer som er kompatible med ateisme er sande, fx den ovenstående. IQ-forskellen mellem ateister og teister er ganske lille, det er spændende fra et statistisk synspunkt men ellers ikke.