Psykedeliske Svampe


Artiklen er blevet opdateret. En PDF version er tilgængelig til print og fri benyttelse:

———

Dette er ikke ment som nogen fyldestgørende analyse, men blot en opfordring til selv at se lidt nærmere på det. Jeg er blevet opmærksom på, at psykedeliske svampe modsat hvad folks fordomme er i Danmark, ikke er giftige og generelt er harmløse. De to værste ting der kan ske ved indtagelse er et bad trip hvor man typisk vil føle sig forfulgt (paranoid) eller opkast. Jeg kender ikke til nogen tilfælde af opkast og kun et enkelt bad trip. Et bad trip kan afhjælpes ved at snakke med personen og man kan indtage store mængder sukker (fx i form af sukkervand) for hurtigere at blive normal igen.

Hvis man læser en neutral kilde som Wikipedia vil man få bekræftet det ovenstående. Hvis man derimod ser på en af “statens” kilder, så ser den meget farvet ud. Jeg vil give to eksempler på dette. Først skriver den, at rusen ikke sjældent begynder med mavesmerter og opkast:

Psilocybinrusen indledes ikke sjældent med et ildebefindende, hvor man har mavesmerter og opkastning. Denne reaktion er antagelig en afværgemekanisme fra maven, som også er kendt i andre sammenhænge. Mange har f.eks. prøvet at kaste op, hvis de hurtigt har indtaget en større mængde alkohol. Maven reagerer således på adskillige giftstoffer ved at udløse opkastning, hvilket må betragtes som hensigtsmæssigt.”

Den giver dermed et indtryk af, at dette er normalt hvilket det ikke er. Det skal siges, at den ikke er særlig tydelig om den snakker om folk der har spist friske svampe fra naturen eller købesvampe, som er lavet af professionelle. Bemærk også hvordan der forsøges at lave analogi til hensigtsmæssige mavereaktioner med andre giftige ting, dette er med til at give et usandt billede om at svampe er giftige og farlige.

Det andet eksempel er mere grotesk:

Misbrug af psilocybin er begrænset til den periode i ungdommen, hvor det forbudte og farlige skal prøves. Egentlige misbrugere af psilocybin ses ikke, fordi rusen for det første er svær at styre og for det andet ikke er behagelig. De fleste prøver stoffet én eller to gange og holder derefter op.”

Der gives en total usand psykologisk forklaring på det at indtage svampe. Det er heller ikke sandt, at der ikke findes misbrugere (bemærk det emotive ordvalg) af psilocybin. Det er også falsk, at det er svært at styre. Dette tyder på, at forfatteren aldrig har undersøgt emmet.

I Holland hvor svampene var lovlige (blev forbrudt efter første versionen af denne artikel) har man undersøgt dem for diverse problemer er konklusionen er generelt, at de ikke er særlig problematiske. Det er ikke muligt at blive afhængig af svampe, men der opstår en kortvarig tolerance. Mange steder skrives det, at denne tolerance varer i 14-30 dage, mens at andre kilder tyder på 4-5 dage.

Et svampetrip varer typisk 4-6 timer med mange intense farver og lange grineflip. Man føler at alting er sjovt, men ingenting giver mening. Ens korttidshukommelse er “slået fra”, så man kan ikke foretage sig noget der kræver at man forstår kontekst såsom at se en film.

Mens man tripper er man ved normal rationalitet (medmindre at man tager rigtigt store doser) i modsætning til fx alkohol, men det er dog svært at snakke forståeligt. Senere kan man godt huske trippet, da svampene ikke skader hukommelsen. Mens man tripper og op til nogle timer efter er det umuligt at falde i søvn.

Typisk vil man blande svampene op med spiseligt for at fjerne deres dårlige smag. Man bør ikke blande svampene med andre stoffer inkl. alkohol eller tage dem hvis man har dårligt hjerte.

Underligt nok (givet det ovenstående) er svampe ulovlige i Danmark, men det var svært for mig at finde loven om det, da retsinformation.dk har en elendig søgefunktion. Hvis man sammenligner svampe med alkohol er det uforståeligt, at svampe er ulovlige, da alkohol forårsager mange flere problemer end dem. Det tyder mere på, at grunden til at alkohol ikke også er ulovligt (sammen med nikotin) er at det var de stoffer som dem der lavede lovene godt kunne lide. I Holland hvor svampene var lovlige ser man ikke mange problemer med dem.

Læsestof

Wikipedia om psykedeliske svampe:

http://en.wikipedia.org/wiki/Psilocybin_mushrooms

Rigtig meget information om svampene:

http://www.erowid.org/plants/mushrooms/

Den omtalte Hollandske undersøgelse:

http://www.erowid.org/plants/mushrooms/mushrooms_health1.pdf

Eksempel på en professionel svampeforhandler. Denne sender til Danmark:

http://www.elephantos.com/

En FAQ om svampene:

http://www.thegooddrugsguide.com/mushrooms/faq.htm#01

Sundhedsstyrelsens udgivelse om stoffer. Bemærk det meget korte afsnit om svampe:

http://www.sst.dk/publ/publ2000/rus_bio/Rusmidlernes_biologi-11.htm#35941

Billedet er taget fra:

http://dailydish.typepad.com/the_daily_dish/images/shrooms.jpg