Intelligens og religion


 

Af Emil Kirkegaard

Her den eneste tid har det været oppe i de danske medieri, at alle faktisk ikke har den samme IQ. Jeg siger det sådan, fordi at det åbenbart kommer som en overraskelse for nogen, hvilket det ikke burde. Den politiske korrekthed forbyder folk, at mene at nogen er mere intelligente end andre. Jeg vil give grund til at tro det modsatte.

Intelligens og religion

Scientific American, lavede en undersøgelse blandt den normale befolkning, videnskabsmænd med B.S. niveau og blandt ’eminente’ videnskabsmænd, og fandt at religiøsiteten faldt drastisk jo mere videnskabelig man var. En hel række andre undersøgelser viser lignende resultater.ii Det burde derfor ikke komme som nogen overraskelse, at en ny undersøgelse finder det samme.

Intelligens og køn

Statistikken fra ovenover viser også en forskel i tro mellem kønnene. Kvinder er mere religiøse end mænd. Hvis mere intelligens fører til mindre religion, ville man forvente at kvinder er mindre intelligente, og det er ikke overraskende hvad nogle forskere finder.

ihttp://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-5958212.html

http://nyhederne-dyn.tv2.dk/article.php/id-129994.html

http://nyhederne-dyn.tv2.dk/article.php/id-190437.html

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-243256.html

iihttp://kspark.kaist.ac.kr/Jesus/Intelligence%20&%20religion.htm


0 svar til “Intelligens og religion”

 1. Tjah, bom-bom

  Det er jo usikker is, du bevæger dig ud på, Emil. Hele intelligensspørgsmålet er lidt betændt i og med, at det er så pokkers svært at definere. Dem, det faktisk lykkes for, løber tit ind i den kritik, at deres målinger og test er lavet på en måde, så den tager udgangspunkt i deres egne værdier, baggrund og kulturelle normer. Det er sådan set indlysende nok, at man (helt ubevidst) gør sådan, for vi definerer vel mere eller mindre intelligens i vores eget billede.

  Så kan du tage til jobsamtale som hr-medarbejder i Danske Bank eller AP Møller og blive bedømt på, hvordan din matematisk-logiske intelligens fungerer. Måske ikke helt relevant, men det er nu deres definition på hjerne.

  Nå, men et eller andet sted kan jeg jo godt lide Scientific Americans målemetode, og så alligevel ikke: Højintelligente mennesker må være forskere, tænker de, og da forskere pr. definition kun tror på det, der er bevist, kan de jo ikke være religiøse.

  Det er sgudda himmelråbende indlysende, at forskere ikke er religiøse, og jeg minder om Coleman og Gardners teorier om de mangesidede intelligenser. Nogle med høj følelsesmæssig intelligens kunne måske tænkes at være mere religiøse, men begår sig LANGT bedre blandt andre mennesker end Holger (hvad hedder han nu?) fysikprofessor.

  Så hva’ fa’en er intelligens? Det må vi afklare mere entydigt, før vi kan nå frem til en mere politisk korrekt konklusion omkring sammenhængen mellem religiøsitet og intelligens. Det samme gælder selvfølgelig den der med køn og intelligens. Jeg er sikker på, at intelligensen er målt ud fra den klassiske matematisk-logiske metode i den sammenhæng. Det ér jo en forskerprofessor, der nåede frem til de resultater her i smukke og dejlige Århus.

  Jeg bliver nok nødt til at vende tilbage til den eneste politisk korrekte definition på total dumhed og mangel på nogen form for acceptable menneskelige værdier, hvis jeg skal kunne drage nogen sammenhæng mellem dumhed og religiøsitet:
  Den tungeste repræsentation af præster i Folketinget finder vi hos Dansk Folkeparti.

 2. Hej Steen og tak for kommentaren og ja, det er usikker grund når man taler om intelligens, men alle de gode emner er usikker grund. 🙂

  Følelsesmæssig intelligens er noget jeg finder meningsløst. Jeg ved slet ikke hvad det betyder. Betyder det, at man er god til at forstå andres motiver eller at man er god til at observere deres følelser?

  Min hovedkritik af Multiple Intelligence teorierne, er at den definition af intelligens de opererer med, er ad hoc. De omdefinerer intelligens til noget lignende egenskab. For mig at se lyder det mere til, at de gerne vil gøre mennesker mere ligeværdige, ved at sørge for at dem der ellers ikke er intelligente per gammel definition, nu pludselig bare er intelligent på andre områder. Det lugter af politisk korrekthed.

  Endvidere kan det bemærkes, at det aldrig er lykkedes dem, at lave nogle tests hvor man kan måle de andre intelligenser uafhængigt – der er altså tale om eksperimentelle mangler. En intelligens teorien siger, at alle sådanne tests vil korrigere mere eller mindre og det er netop hvad vi finder.

  Mvh. Emil