Af Emil Kirkegaard

I min forrige artikel om eksistens, vovede jeg den påstand at konceptuelle ting, såsom ideen ‘båd’ ikke findes, dvs. ikke eksisterer. Imidlertid har jeg skiftet mening.

Hvad betyder ‘eksistens’?

Når man taler om eksistensen af fx enhjørninge. Så mener man, om den er i virkeligheden, om det som ordet ‘enhjørning’ refererer til, om det er aktualiseret. Det giver derfor kun mening at tale om eksistensen af noget, som i princippet kunne have en referent, i det her tilfælde, et heste-lignende væsen med et narhvale-agtigt horn i panden.

En ting såsom et koncept kan ikke, per definition have en referent i verden. Derfor kan man ikke benægte dets eksistens, da man antager en principiel mulighed for eksistens ved enten at benægte eller hævde dets eksistens. Det er en kategorisk fejlslutning.