Døde kvinder, fødsler og etik


Inspiration

Forleden ringede en god kammerat til mig for at bl.a. fortælle mig om en kontroversiel fransk film han havde set. Filmens navn er Irreversible.1 I filmen bliver en kvinde voldtaget. Derefter kom vi ind på, at døde kvinder godt kan føde børn. Det er sket i nyere tid.2 Det interessante er, at en anden kvinde har fået et barn ca. halvanden måned efter at hun døde. Jeg er ingen ekspert i medicin eller fysiologi, men jeg gætter på at det slet ikke er nødvendigt at kvinden skal være ved bevidsthed nogensinde for at få børn.

Filmen The Island har leget med en lignende ide.3

Ideen

Herefter tager ideen form: at bruge hjernedøde kvinder til rugemødre. Man holder dem i live vha. maskiner og så føder de vores børn.

Så vidt jeg ved, så er det teknologisk muligt at sætte et befrugtet æg op i en kvinde således at rugemorens DNA overhovedet ikke er relevant viz. hvis et par ønsker et barn med deres egen DNA, så er dette fuldt ud muligt.

Ideen har en række interessante fordele:

1) Den kvinde der vil have et barn er fri for at blive gravid med alle de ting det indebærer: smerter, tabt arbejdsfortjeneste4, nogle gange døden etc.

2) Staten eller virksomhederne slipper for at betale barselspenge og dermed sparer samfundet penge.

3) Alle kvinder kan blive steriliseret i puberteten og således slipper de for uønskede graviditeter – en gratis bivirkningsfri p-pille til alle.

4) Der er ikke længere noget etisk problem (hvis der var til at starte med) med at en anden “person” føder ens børn.

5) Alle kvinder der har æg kan få børn. Jeg vil umiddelbart tro, at det også er muligt selv hvis de ikke har nogle æg.5 Dette løser problemet (eller nogle af dem) med sterile kvinder.

Etik

Er det noget etisk problem i at udnytte hjernedøde mennesker? Jeg kan ikke umiddelbart se noget.

Ingen kvinde gider dette!

Det kunne hævdes, at ingen kvinde gider bruge denne metode til at få børn på. Det vil tiden vise og jeg ser det som en mulighed, at det blot er kultur og ikke natur at man vil føde sine egne børn.

Hvor får vi kvinderne fra?

Jeg kender ikke tallene for hvor mange der bliver hjernedøde. En ide, er at bruge kvinder der gerne vil begå selvmord til det. De skriver under på en aftale og derefter dræber man deres hjerne ved et indgreb.

De pårørende til de døde

De pårørende vil måske ikke have det så godt med, at nogen bruger deres afdøde familiemedlem til at få børn med. Jeg tænker, at man kan løse problemet ved at sørge for at rugemoderens (tidligere) identitet ikke må oplyses.

1Se her; URL: http://www.imdb.com/title/tt0290673/

2Se her; URL: http://politiken.dk/udland/article628019.ece

3Se her; URL: http://www.imdb.com/title/tt0399201/

4Min dansklærer påstod i dag, at en af grundene til at ligeløn ikke er aktuel,er at det er kvinderne der går hjemme og føder børn. Med denne løsning, så forsvinder denne hypotetiske årsag til den manglende ligeløn.

5Kloning kan IIRC laves ved at fjerne DNA’en i et æg og indsætte en anden persons DNA.

,