Hvilke egenskaber gør memer attraktive? Altså, gør at de lettere “fanger” interessen? Et træk der måske gør memer mere attraktive er kontroversilitet. Altså, at der er uenighed om ideernes sandhed. Måske bliver memer ligefrem mere attraktive jo flere mennesker der er imod (tror de er forkerte) dem. Det kommer dog meget an på hvem der er imod dem. Effekten synes at være størst hvis det er det etablerede system der er imod dem. Dette kan hjælpe med at forklare bl.a. hvorfor alverdens konspirationsteorier er så populære: De gør direkte imod hvad det herskende system “siger”.

Det kan også være, at det er det medfølgende mem om, at man ved noget vigtigt, som resten af verden ikke ved, der gør memerne attraktive. Dette leder os til: Måske gør en følelse af overlegenhed memer mere attraktive? At et mem implicerer, at man selv er i “vindergruppen”. Et eksempel på dette er forskellige racisme/nazisme memer (vinderracen).

En teori der er særlig attraktiv er psykologisk egoisme. Denne teori er ekstrem kontroversiel fordi , at den implicerer, at de fleste mennesker (ultimativt) kun tænker på sig selv når de træffer deres valg. At den er usand er ikke så vigtigt for de fleste mennesker, for de undersøger aldrig sagerne mere end nogle få tanker.