Om bogen

Bogen handler om kultur og frihed, deraf titlen. Det handler om hvor frit kultur er, hvor frit man selv kan deltage i skabelsen af kultur ifht. loven. Det er spændende læsning hvis man interesserer sig for hele fildelingsdebatten, som jeg gør. Bogen blev refereret til mig i en artikel på Torrentfreak.i

Om forfatteren

Forfatteren er Lawrence Lessig, professor i jura ved Stanford Law School. Mere om forfatteren kan læses her.ii

Hvor man kan få bogen

Bogen har sin egen hjemmeside.iii På denne kan man læse bogen, downloade bogen, finde reviews af bogen, og blive klogere på forfatteren. Bogen er udgivet under Creative Commons licensen, så jeg må godt distribuere den fra min side. Bogen kan hentes her. Free Culture.

Egne spekulationer

Jo mere fritid eller overskud folk får i samfundet, jo mere vil de overtage det arbejde som virksomheder typisk stod for. Internettet har gjort det muligt, at dele information ganske let. Områder der er baseret på information er de første der bliver totalt overtaget af almindelige mennesker. Internettet er det bedste der nogensinde er sket for menneskelig intellektualitet.

Den første påstand fra før vil jeg begrunde induktivt. Her er en række eksempler. Jeg kender ikke til nogle modeksempler på denne generelle trend.

Før i tiden købte man leksika skrevet af eksperter. Nu skriver folk selv leksika, Wikipedia.iv Den engelske version er ved at være på højde med andre gode ikke-fag leksika. Selv fag-leksika og lign.v opslagsværker begyndes nu at kunne findes gratis. Ordbøger, Wiktionary.vi Ordetymologi, etymonline.vii Etc.

Før i tiden købte man artikler i aviser skrevet af journalister om aktuelle nyheder. Nu læser man BLOGs. Selv mange journalister har BLOGs.

Før i tiden stod pladeselskaberne for distributionen af musik. Nu står folk selv for det via. p2p services. Lignende gør sig gældende for andet kultur; film og (primært computer) spil.

Før i tiden købte man aviser for at læse nyheder skrevet af journalister. Nu læser man Wikinews, skrevet af brugerne. Mange aviser er allerede blevet gratis på nettet, ellers ville de ikke kunne konkurrere med de gratis alternativer.viii Avisfirmaerne tjener nu penge på reklamer i stedet for salg.

Før i tiden (for nyligt) stod forudbetalte (fra brugerens synspunkt) kunstnere for skabelsen af kultur. Nu skaber folk selv kulturen; musik, spil og film.

Før i tiden stod betalte programmører etc., for at udvikle software som de solgte. I dag udvikles software gratis af folk. Eksempelvis operativsystemer af Linux varianten.ix tekstbehandling Open Office.x Komprimeringsværktøjer, IZarc.xi Etc. På download.com, kan man let finde et gratis alternativ til stort set alt software.xii

Alle påstandene ovenover skal forstås som delvise påstande. Alle nyheder bliver ikke læst på Wikinewz, alle leksika opslag bliver ikke lavet på Wikipedia, og ikke alle computerspil bliver udviklet og givet væk gratis. Men mange nyheder bliver læst på Wikinewz og lign., mange opslag bliver lavet på Wikipedia, og rigtig mange spil bliver udgivet til fri afbenyttelse. Især de mindre; Flash og Javaspil.

Det er en general trend jeg ønsker at begrunde. Denne trend går mod det mere gratis.

Referencer

ihttp://torrentfreak.com/pro-copyright-propaganda-enters-us-classrooms-090522/

iihttp://www.lessig.org/info/bio/

iiihttp://www.free-culture.cc/

ivhttp://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page – Snart med 3 mio. artikler – alene på engelsk.

vWikipedia har en artikel om sin egen pålidelighed hvor resultater fra undersøgelser er opsummeret. http://en.wikipedia.org/wiki/Reliability_of_Wikipedia

vihttp://en.wiktionary.org/wiki/Wiktionary:Main_Page

viihttp://www.etymonline.com/

viiiPolitiken, fx http://politiken.dk/

ixhttp://www.linux.org/dist/

xhttp://www.openoffice.org/

xihttp://www.izarc.org/

xiihttp://download.cnet.com/windows/

One Responses

  • plc

    Mange tak – først og fremmest for at jeg nu kender til Lawrence Lessig og skal til at læse hans værker, og sidst for nogle udmærkede betragtninger og observationer 🙂

Comments are closed.