Jeg vil lige gøre op med en, tilsyneladende udbredt, tendens til at tænke i absolutter, samt at forklare hvordan jeg og muligvis også andre ubevidst, vurderer personer.

Først tæller man alle de gode ting som denne person giver en sammen. (man kan også starte med de negative ting, det og andre ligegyldigheder afhænger om man mener at bæret er halvt fuld eller halv tom.)

Derefter noterer man alle de negative ting ved personen. Til sidst lægges alle tallene sammen, også får man en værdi. Denne værdi kan være enten neutral, positiv eller negativ, denne værdi afspejler ens egen holdning ifht. en person.

Grunden til at jeg skriver dette, er at nogle mennesker har et forrykt syn på sagen. Hvis jeg nu fx ytrer: “jeg hader kristne”, så mener disse personer ikke, at jeg kan kunne lide en given kristen uden at være selvmodsigende. Dette er, naturligvis, falsk. Min ytring betyder, at jeg har en afsky (negativ værdi) overfor alle kristne. Om dette er nok til at min endelige vurdering af personen bliver negativ er sagen uvist. Hvis man tror at det er, så er man en simplist i den dårlige forstand.