Taifho er et relativt ukendt brætspil som er en blanding af skak, kinaskak og dam.

Skak pga. den måde brikkerne bevæger sig på (reglerne kan findes her og her (svensk)). Cirklerne bevæger sig ligesom en konge i skak, og ligesom en dronning blot at den kun kan flytte sig over et tomt felt og ikke op til 7 som i skak. Firkanten minder om tårnet på sammen måde som cirklen om dronningen. Romben minder om løberen på samme måde som tidligere. Trekanten minder lidt om springeren da de felter den kan bevæge sig hen er i det mønster som springeren kan bevæge sig i. Se illustrationerne herunder:

kolokwadratrombtrojkat

(Kopieret herfra.)

Dam pga. at man kan springe over andre brækker hvis de står lige ved siden af en samt foretage multi-hop ligesom i dam.

Kinaskak pga. at man vinder hvis man får alle sine brækker over på den modsatte side af brættet.

2 Responses

 • Karl Husum

  Interessant spil der bestemt må prøves.
  Jeg vil gerne lige slå et slag for moderen over alle spil, det kinesiske Weiqi – eller bedre kendt i den japanske form, GO.
  GO har et regelsæt der er simplere end skak, men som i kompleksitet langt overstiger dette.
  Spillet er udover det, et af verdens ældste, og især Taoismen har brugt spillet som værktøj til fremstilling af sine filosofise ideer.
  En god online indføring findes her : http://playgo.to/iwtg/en/

  GO er blevet brugt i mange forskellige sammenhæng. Sidst har Kognitive videnskaber og moderne sprogforskning analyseret spillet, da intuition spiller ligeså stor rolle som egentlig beregning.

 • Emil Kirkegaard

  Hej Karl,

  Faktisk har jeg et lidt længere essay på vej med nogle strategiske overvejelser om Taifho på vej, men den er ikke færdig endnu. Endvidere vil jeg forsøge at overtale en af mine programmørvenner til at lave en computerversion som virker over internettet, men det er længere ude i fremtiden.

  Jeg kikker på dit link.

Comments are closed.