Æresfølelsen – og hvordan man udnytter den til egen fremgang.


Æresfølelsen

– og hvordan man udnytter den til egen fremgang.

Hvad er ære?

Alle mennesker har en æresfølelse. Denne følelse kan variere fra kultur til kultur, men i de fleste ældre samfund er æresfølelsen meget stærk, det kan man fx se på verdens muslimer i dag, hos dem florerer handlinger som æresdrab stadig. Æren virker ved mange ting, men det er overlevelse, som er grundreglen.

Fx hører man ofte udtryk som “familiens ære”, det er en ære som er forbundet med hvordan familien klarer sig og hvordan den virker på andre. En familie er i ældre samfund nød til at forhandle med deres børn. Her kommer man hurtigt i tanker om tvangsægteskaber. Man sælger fx sin datter til en rig familie. Som tak giver den rige familie så en stor bryllupsgave til den fattige familie og dermed er den sikret overlevelse. Når man så roder med denne forhandling, fx ved at nægte at lade sig gifte, gifte sig med en anden, eller miste sin mødom før brylluppet (hvis man er pige), så forstyrrer man familiens overlevelsesevne. Hermed er det vist, at æren har rod i overlevelse. Det modsatte af ære er skam. Hvis man bryder en hvis familieære, har man kastet skam over familien.

Ære virker også ved at klare sig selv, da at kunne klare sig selv, er et godt tegn på at man kan overleve uden hjælp. Derfor, hvis andre forsøger at klare noget for dig, får man ofte smidt bemærkningen “Jeg kan godt klare mig selv!” i hovedet. Man har fornærmet personen ved at tvivle på deres evne til at klare sig selv.

Hvordan bruger man så dette i praksis?

Hvis man forstår hvordan æresfølelsen virker, så kan man bruge den viden til, at fremme egne interesser, dette gælder især hvis man er af hunkøn. Man kan sælge sin ære, ved at sælge sin evne til at klare sig selv. Det lyder måske lidt drastisk, men i virkeligheden er det noget så simpelt, som at lade en anden person betale sin indgangsbillet. Hvis man derimod er af hankøn, så vil kvinders naturlige lyst til at udsmykke mennesker, være en hjælp. I mit tilfælde, havde jeg ladet mit hår vokse en vis længde, som jeg vidste at en bestemt pige ville være uenig med. Derfor vidste jeg, at når jeg havde lyst, så ville hun betale en frisørregning, idet jeg solgte min ære om at tage vare på mig selv.