Indledning

Jeg har tidligere brugt disse termer, men jeg tror ikke, at jeg har forklaret dem. Dette vil jeg rode bod på nu.

Oprindelse

Essentielt opstod min skelnen mellem dem da jeg begyndte at undersøge hvilke slags “definitioner” der findes. De to vigtigste former af definitioner er stipulative og leksikale “definitioner”.1 Dog er det sådan, at hvis man accepterer en stipulativ definition, så kan den umuligt være forkert inden for det definitionssystem; den er nødvendigvis sand. Så når man taler om, at man leder efter den rigtige (stipulative) definition af et eller andet, så er det noget vrøvl. For alle stipulative definitioner er rigtige. Det man leder efter er ikke en definition, men måske en leksikal definition. En leksikal definition er en forklaring i andre ord om hvad et term normalt betyder i et sprog.

Dog er det ikke altid til at faktisk anvende en leksikal definition til, at undersøge om noget er det man man taler om (e.g. en båd; en person). Derfor introducerede jeg termet ‘karakterisering’ som er en betingelse for at noget er det man taler om.

Eksempler

1. x er en bil hviss x har tre hjul, en motor og en styremekanisme.

2. x er en person hviss x har en personlighed og er bevidst.

3. x er identisk med y hviss at alle egenskaber deles af x og y.

Karakteriseringer behøver ikke at anvende biimplikationer som jeg har gjort ovenover.

1Se fx: http://www.philosophypages.com/dy/d2.htm#def