Hvis man ikke kender til The Grandmaster Experiment, så bør man læse artiklen om det hurtigst muligt. Det er en meget interessant ting hvis det er sandt; At man kan opdrage folk til at blive genier. If. artiklen tyder det på, at man kan ændre udviklingen af hjernen hvis man opdrager sine børn i en tidlig alder.

Etik

Men der er også andre interessante aspekter. Et er det etiske i at vælge hvilken retning ens børn skal udvikle sig i. Som det bliver nævnt i artiklen er der muligheden for at børnene bliver oprørske, men det handler vel om at planlægge deres tidlige liv meget nøje. Eksempelvis mht. de yngre piger, gav faren storesøsteren al opmærksomheden mens de spillede skak. De andre fik lov at få opmærksomheden hvis de lærte at spille. Det er let at se, at dette var et genialt træk. (Pun intended.) Børn elsker elsker opmærksomhed fra deres forældre. Måden de fik det på var at lære at spille skak. Selvfølgelig lærte børnene at spille skak. Omvendt, hvorfor skulle forældre ikke have rettigheden til at påvirke deres børn i en eller anden retning? Det gør de altid i praksis.1 Det åbenlyse problem med dette (både det normative forslag om at forældre har den rettighed og det faktum at forældre gør det) er dumme forældre. Typisk eksemplificeret i religiøse forældre. Dog er situationen ikke helt det samme med skak, da skak ikke medfører nogle troer om hvordan verden hænger sammen; Det gør religion. Man kan aldrig tage fejl i noget kritisk i livet ved at lære at spille skak. Det kan man med religion. Religion er naturligvis ikke det eneste, men det er det bedste eksempel. Andre eksempler er politiske holdninger, anti-intellektuelle holdninger og overdreven ydmyghed. Især anti-intellektuelle holdninger og overdreven ydmyghed kan være hinderende for personers udvikling. Hvor mange kender man ikke som har dårligt selvværd og derfor klarer sig dårligt i skolen og andre steder?

Andre bemærkninger

Det er surt, at jeg er blevet for gammel til at blive opdraget til at blive et geni. Det ville være interessant at læse hans bog. Man bør måske overveje nærmere hvad man ønsker at ens børn skal blive gode til eller gå op i.

Kilder

Wikipedia’s artikel om faderen http://en.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1szl%C3%B3_Polg%C3%A1r The Grandmaster Experiment, offentliggjort i Psychology Today. http://www.psychologytoday.com/articles/pto-20050614-000002.html 1Ikke ment som en begrundelse for det forrige udsagn. Det ville være en ought-is fejl.

2 Responses

Comments are closed.