Præpositioner og sammenligninger på dansk


Jylland og i Sjælland

Lad os sige at man vil sammenligne antallet landbrug i Jylland med antallet af landbrug Sjælland. Hvad er reglerne for hvornår man skal bruge ”i” og hvornår man skal bruge ”på”? Mig bekendt er der ingen regler der dækker alle tilfælde, men i dette tilfælde gætter jeg på, at når der er tale om øer, så skal man bruge ”på”. Hvis det er et stykke land som ikke er en ø, så skal man bruge ”i”. Eksempler:

  • På Bornholm, på Langeland, på Fyn, på Mors, på Lolland, på Falster.
  • I Tyskland, i Sverige, i Viborg, i Struer, i Århus, i København.

Et interessant tilfælde er ”på Grønland”. Det er grammatisk forkert at sige ”i grønland”. Men hvorfor? Med næsten alle andre lande er den grammatisk korrekte præposition ”i”. Jeg gætter på, at det er fordi, at Grønland er navnet på øen også. If. Wikipedia er det navnet på øen.

Kortere formuleringer og præpositioner

Det er normalt på dansk at lave kortere formuleringer af visse sætningskonstruktioner for at undgå at gentage sig selv. Dette er praktisk, da man siger et færre antal ord og kommunikerer den samme information. Hvis man sammenligner to ting hvis egennavn har det samme præposition i konteksten, så kan man forkorte sætningen. Eksempel:

E1. Der bor flere mennesker på Sjælland end Grønland.

E2. Der bor flere mennesker på Sjælland end Grønland.

Disse to sætninger kommunikerer præcis den samme mening; de er synonyme. Hvis der er tale om to ting hvis egennavne bruger forskellige præpositioner i konteksten, så kan man ikke undlade at ytre præpositionen igen. Eksempel:

E3. Der bor flere mennesker på Sjælland end Jylland.

E4. Der bor flere mennesker på Sjælland end i Jylland.

Den første sætning er grammatisk forkert og ville blive anset for underlig af en indfødt dansker.

Værdi af forskellighed i præpositioner?

Det er et åbent spørgsmål om der er nogen fidus ved at have forskellige præpositioner ved forskellige kategorier af egennavne. Ulemperne er: 1. Det er sværere at bruge og lære sproget. 2. Nogle sætninger bliver længere fordi at man ikke kan forkorte dem. Det kunne man godt hvis de to ting’s egennavne brugte samme præposition.


Ét svar til “Præpositioner og sammenligninger på dansk”

  1. Spændende! Der er vist ikke særlig mange andre end dig, som kan skrive et blogindlæg om præpositioner, som jeg ikke finder kedeligt! 🙂