"Tror jeg" som usikkerhedsmarkør


Jeg har valgt mærke til, at “tror jeg”, ofte indsættes sammen med en påstand for at symbolisere eller kommunikere usikkerhed. Dette er ikke det normale brug af “tror jeg” eller “jeg tror” der blot betyder, at man tror på den påstand man taler om. Bemærk at hvis man bruger “tror jeg” som usikkerhedsmarkør så implicerer det også, at man tror på påstanden, for hvordan skulle man ellers kunne være usikker? E.g.

E1. Månen er lavet af sten, tror jeg*.

(E1) ville normalt blive forstået til, at personen tror, at Månen er lavet af sten og at personen i usikker på, at dette er rigtigt. * Nogle gange indsættes også ‘nok’ her (tror jeg nok). Måske symboliserer dette mere usikkerhed.

E2. Jeg tror det ikke, men Månen er lavet af sten, tror jeg.

(E2) ville normalt blive fortolket som en selvmodsigelse mellem, at man tror det og man ikke tror det.

,