Kategori: Sprog

  • Kommentarer til Sproget, Hverdagens Mirakel (Hans Arndt)

    Sætningens formelle betydningsindhold I slutningen af 1800-tallet blev det naturlige sprog filosofferne for meget Skiftende betydninger og flertydighed var af det onde, mente de. Og de konstruerede derfor et kunstsprog som man kunne ‘oversætte’ til, for at sikre sig klarhed. Tager vi fx sætningen løver er pattedyr, så blev den til: Det gælder for enhver…

  • Mht. (mod)eksæmpler og ånderlighed

    Jaj skræv lige en mail tel mine to lærere i faget Filosofisk Logik. Dæn kunne nok have enteresse for andre læsere a min blog. ———————- I to (Lars og JC) snakkede på gangen på et tidspångkt om, at bare fordi at et eksæmpel er ånderligt, så føljer de ekke, at de er et modeksæmpel. Eks.…

  • En bemærkning om frekvenser i normalsproget

    Jeg har lagt mærke til en lille ting ved normalsproget af alle de sprog jeg er bekendt med. En frekvens er et udsagn som har formen ting per tid, eller x/t. Min bemærkning er at man vistnok altid lader enten x eller t være 1 og gerne skifter mellem dem. Fx kunne man blive sprugt…

  • Sprogændringer: “”fejl”” eller “unormal”

    Som jeg tidligere har været inde på, så er jeg modstander af at kalde kalde alle afvigelser fra det normale for fejl eller “fejl”. I bogen Nordens sprog med rødder og fødder som jeg linkede til tidligere finder man en tekstrubrik hvor det tydeligt kan ses, at det er uhensigtsmæssigt at bruge ordene “fejl”, “korrekt”…

  • Politiken “Sprognævn: Vil i fred, stumme h.”

    Sprognævn: Vil i fred, stumme h. Selvom det er en aprilsnar, så er det værd at se nærmere på. Det er ikke fordi at der er noget galt med mange af de argumenter som gives i artiklen. Ved artiklen var der også en afstemning, og jeg er overrasket over resultatet. Jeg troede at en sådan…

  • Nogle tanker om stavemåder, korrekte og ukorrekte/forkerte, case study “aktionfilm”, “actionfilm”

    Originalt skrevet som et svar til en person ved navn Thomas og min ven Jens Arhøj på Facebook. Gengivet her pga. relevancen for denne blog. Det er som et svar noget Thomas og Arhøj skrev, efter at jeg stavede det “aktionfilm” i stedet for “actionfilm”. Thomas Emil det hedder ikke aktionfilm. Et hurtigt opslag på…

  • Artikler – foran og bagved, fordele og bagdele

    Nogle mennesker mener, at intet sprog er bedre end noget andet sprog (eller at intet naturligt sprog såsom dansk, engelsk, tysk etc. er bedre end noget andet). Det er en lidt pudsig position og jeg ved egentlig ikke hvorfor at nogle tror det. Jeg forestiller mig, at en sådan person også vil se på artikler…

  • Evidentielle irrelevante udsagn, eller hvad?

    Forestil dig at nogen forsøger at overbevise dig om et eller andet. Efter at personen har præsenteret sine argumenter er du stadig i tvivl og tror ikke på personen. I sådanne situationer er det normalt ytre udsagn som ”tro mig” og ”stol på mig”. Men den kløgtige læser ved allerede at de er irrelevante. Sådanne…

  • Language, the modal fallacy and the symbolic representation of a conditional

    “[W]hat follows from a true premiss must be true” (The Problems of Philosophy, p. 60, link) Wrote Russell as an example of a principle of logic that is more self-evident than the inductive principle. If we were to formalize this we would perhaps write it like this: E1. □[([∀P][Q∧Q⇒P])→P]1 Or perhaps just just in propositional…

  • Citat: Wittgenstein

    Når man bliver anklaget for at “spille med ordene” eller deltage i en “ordleg”, så fristes man til at citere: “Your questions refer to words; so I have to talk about words.” §120, PI.