Negativ ateisme og bevisbyrden


Gud og prior probability

Inspireret af denne diskussion med især Dante.

Jeg plejer generelt at skrive, at negativ ateisme–mangel på tro på gud–ikke har nogen bevisbyrde, men dette er falsk i visse situationer.

Dante tilskriver, korrekt, gud en meget lav prior probability. Givet en lav prior probability, så er standard positionen med hensyn til guds eksistens positiv ateisme. Med andre ord: den doksastiske position i forhold til ‘gud eksisterer’ er distro–tro på det modsatte. De andre mulige doksastiske positioner har bevisbyrden.

Negativ ateisme er ingen påstand

Jeg vil indrømme at jeg selv måske tidligere har lavet denne påstand. Prima facie virker negativ ateisme ikke som nogen påstand, da det blot er mangel på tro på at gud findes. Men hvis man tænker efter, så er det en påstand, ikke om “verden” men om hvilken tro, at man har i sindet. Vi godtager denne del af påstanden på grund af den antagelige pålidelighed af introspektion.

,